تفاوت آنتی اکسیدان طبیعی و آنتی اکسیدان صنعتی در چیست؟

Array
خواندن

آنتی اکسیدان‌ها موادی هستند که فرآیند خود اکسیداسیون سایر ترکیبات را به تأخیر می‌اندازند و فعالیت رادیکال‌های آزاد را خنثی می‌کنند. آنتی اکسیدان‌ها به دو دسته کلی؛ صنعتی و طبیعی، تقسیم‌بندی می‌شوند. آنتی اکسیدان‌های طبیعی به طور گسترده از مواد غذایی و گیاهان دارویی استخراج می‌شوند و قابل بازیافت هستند، اما آنتی اکسیدان‌های مصنوعی در آزمایشگاه‌ها تولید می‌شوند و ممکن است در فرآورده‌های صنعتی نیز وجود داشته‌باشند.

از آنتی اکسیدان‌ها در صنایع گوناگون مانند:

ساخت مواد پلیمری، محصولات آرایشی، تولید رنگ و رزین، صنایع غذایی و … استفاده می‌کنند. در میان انواع متفاوت آنتی اکسیدان‌ها، خرید پودر آنتی اکسیدان ۱۰۱۰ و ۱۶۸ بیش از همه رونق دارد، زیرا این دو آنتی اکسیدان مصنوعی نقشی کلیدی در صنعت پلیمر و پلاستیک‌سازی ایفا می‌کنند. برای آشنایی بیشتر با انواع آنتی اکسیدان‌ها همراه ما باشید.

منظور از آنتی اکسیدان طبیعی چیست؟

آنتی اکسیدان‌های طبیعی ترکیباتی هستند که به طور طبیعی در غذاها و گیاهان وجود دارند و از آسیب‌های سلولی ناشی از رادیکال‌های آزاد جلوگیری می‌کنند. این ترکیبات شامل ویتامین‌ها (مانند ویتامینC  وE ) کاروتنوئیدها (مثل بتاکاروتن) و پلی‌فنل‌ها هستند.

آنتی اکسیدان‌های طبیعی به دو دسته؛ داخلی یا درون‌زا (تولید شده توسط بدن) و خارجی یا برون‌زا (قابل دریافت از انواع غذاها)، تقسیم می‌شوند. آنتی اکسیدان‌های برون‌زا عمدتا از مواد غذایی و گیاهان دارویی مانند:

میوه‌ها، سبزیجات، غلات، قارچ‌ها، نوشیدنی‌ها، قهوه، گل‌ها، ادویه‌جات و گیاهان دارویی سنتی استخراج می‌شوند. این فرآیند معمولا به یکی از روش‌های استخراج با حلال، استخراج با استفاده از آب زیر بحرانی و استخراج ماکروویو و اولتراسونیک انجام می‌شود.

 

منظور از آنتی اکسیدان صنعتی یا مصنوعی چیست؟

آنتی‌ اکسیدان‌های صنعتی، ترکیباتی مصنوعی هستند که در آزمایشگاه‌ها تولید می‌شوند و عمدتا در صنایع غذایی، دارویی، پلیمری، لاستیک‌سازی، تولید الیاف مصنوعی، ساخت بنزین و … برای جلوگیری از اکسیداسیون مواد، مورد استفاده قرار می‌گیرند. این آنتی ‌اکسیدان‌ها به دو دسته کلی؛ اولیه و ثانویه، تقسیم می‌شوند.

آنتی‌ اکسیدان‌‌های اولیه مانند آنتی اکسیدان ۱۰۱۰ با اهدای هیدروژن به رادیکال‌های آزاد واکنش نشان می‌دهند و آنتی‌اکسیدان‌های ثانویه مانند آنتی اکسیدان ۱۶۸ به تجزیه هیدروپراکسیدها کمک می‌کنند. صنایع زیر بزرگ‌ترین مصرف‌کنندگان انواع آنتی اکسیدان‌های مصنوعی در جهان هستند:

صنعت پلیمر:

صنایع پلیمری اعم از: تولید الیاف مصنوعی، لاستیک سازی، پلاستیک سازی، پلی‌اتیلن، پلی‌پروپیلن و PVC، مصرف‌کنندگان اصلی آنتی اکسیدان‌ها‌ی شیمیایی در دنیا هستند. این ترکیبات با خنثی کردن رادیکال‌های آزاد، از تخریب ساختار مولکولی پلیمرها جلوگیری نموده، مانع از تخریب حرارتی پلیمرها در دماهای بالا می‌شوند و خواص مکانیکی آن‌ها را تقویت می‌کنند. همچنین، آنتی اکسیدان‌ها با کاهش فرآیندهای تخریب، باعث افزایش دوام و پایداری محصولات پلیمری می‌شوند.

محصولات غذایی:

فرآورده‌های غذایی به خصوص روغن و چربی‌ها همواره در معرض استرس‌های اکسیداتیو قرار دارند. به همین علت، تولیدکنندگان فرآورده‌های غذایی تلاش می‌کنند تا با اضافه کردن این ترکیبات به فرمولاسیون محصولات غذایی و نوشیدنی‌ها، فعالیت رادیکال‌های آزاد را خنثی نموده و از تخریب چربی‌ها و روغن‌ها جلوگیری نمایند.

اینکار به ماندگاری بیشتر و تقویت طعم و عطر محصولات غذایی کمک می‌کند. همچنین، آنتی‌اکسیدان‌ها به طور گسترده در بسیاری از نوشیدنی‌های صنعتی، کنسروها و محصولات نانوایی نیز به کار می‌روند.

از آنجاییکه استفاده از این ترکیبات در صنعت غذا، تحت استانداردهای بهداشتی خاصی انجام می‌گیرد، توصیه می‌کنیم آنتی اکسیدان مد نظرتان را از مراکز معتبر مانند شرکت بازرگانی پرسال به آدرس www.persolco.com خریداری نمایید.

این مجموعه به عنوان بزرگ‌ترین تامین کننده انواع فرآورده های شیمیایی و پلیمری در ایران، امکان خرید آنتی اکسیدان‌های ۱۰۱۰ و ۱۶۸ را با بالاترین درجه کیفی و تضمین اصالت کالا برای کلیه خریداران از اقصی نقاط کشور فراهم نموده‌است.

محصولات آرایشی و بهداشتی:

آنتی‌ اکسیدان‌ها نقش مؤثری در ساخت محصولات آرایشی و بهداشتی مثل: کرم‌های ضد آفتاب، انواع آبرسان‌ها و … دارند. زیرا این ترکیبات به حفظ رنگ و بافت محصولات آرایشی و جلوگیری از اکسیداسیون آن‌ها کمک می‌کنند. در محصولات ضد آفتاب، باعث کاهش آسیب ناشی از اشعه‌های مضر خورشید می‌شوند. همچنین، آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند تأثیرات ترمیمی و آبرسانی سایر ترکیبات را افزایش دهند.

آنتی اکسیدان‌های طبیعی یا مصنوعی؟ کدام یک بهترند؟

به‌طورکلی، آنتی‌ اکسیدان‌های طبیعی ایمن‌تر و مؤثرتر از آنتی ‌اکسیدان‌های مصنوعی عمل می‌کنند. همچنین، آنتی‌ اکسیدان‌های طبیعی به دلیل ویژگی‌های شیمیایی خود در دماهای بالا پایدارتر هستند. به همین علت، استفاده از این نوع آنتی اکسیدان‌ها به عنوان جایگزینی برای آنتی ‌اکسیدان‌های مصنوعی مورد توجه قرار گرفته‌اند.

اما، واقعیت این است که استفاده از آنتی ‌اکسیدان‌های مصنوعی به دلیل هزینه پایین و کارآیی بالا، هنوز هم در برخی صنایع مانند رنگ و پلیمر، رواج دارند.

شماره خبر: 4755
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (1 امتیاز)
Loading...
0 دیدگاه
82 بازدید

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است!

ارسال دیدگاه