اسید آسکوربیک | انواع و کاربردهای اسید آسکوربیک همراه با راهنمای خرید

خواندن
اسید آسکوربیک

اسید آسکوربیک یا ویتامین C، یک ترکیب محلول در آب است که بدن انسان نمی‌تواند آن را ذخیره کند، بنابراین برای اینکه از خواص و مزایای آن بتوانید بهره‌مند شوید، باید از طریق خوردن مواد غذایی از جمله مرکبات، گوجه‌فرنگی یا کلم بروکلی این ویتامین را دریافت کنید.

این اسید محلول در آب برای رشد و ترمیم بافت‌ها در تمام قسمت‌های بدن نقش حیاتی دارد. ویتامین C به بدن کمک می‌کند تا کلاژن را بسازد. کلاژن، پروتئین مهمی است که برای رشد سلول‌های پوستی، غضروف‌ها و تاندون‌ها و عروق خونی اهمیت دارد. ویتامین C همچنین در التیام زخم‌ها، ترمیم آن‌ها و حفظ سلامت استخوان‌ها و دندان‌ها ضروری است. گفته شده است که خوردن ویتامین C می تواند به جذب آهن نیز کمک کند.

برخی از افراد ممکن است با کمبود شدید ویتامین C مواجه شوند. البته این حالت به ندرت اتفاق می افتد. برخی رفتارهای ناسالم و سبک زندگی غلط می‌تواند فرد را با این شرایط آسیب زننده روبه‌رو کند. چنانچه با عوارض کمبود ویتامین C از جمله خونریزی لثه‌ها، خشکی پوست، کاهش بهبود زخم‌ها و غیره روبرو شدید، حتماً باید نسبت به درمان سریعاً اقدام کنید.

در ادامه مطلب می‌خواهیم درباره خواص و ویژگی ها، کاربردهای آسکوربیک اسید، خرید و فروش و موارد ایمنی آن صحبت کنیم.

مرور کوتاهی بر تاریخچه اسید آسکوربیک

از آنجایی‌که آسکوربیک اسید همان ویتامین C است، می‌توان حدس زد که تاریخچه این ماده به کدام دوران مربوط می شود. درست زمانی که سفرهای تجاری و بازرگانی از طریق دریا انجام می‌شد، یعنی مقارن با سال ۱۴۹۷ میلادی، ملوانان دریایی و کارکنان کشتی‌ها به واسطه سفرهای طولانی، بسیار با عوارض و علائم کمبود ویتامین C مواجه می‌شدند که تا آن زمان ناشناخته بود.

در آن زمان، کاپیتان کشتی‌ها همیشه دستور می‌دادند تا مرکبات را با خود حمل کنند؛ چرا که آب مرکبات حاوی ویتامین C است و می‌تواند بیماری ناشی از کمبود ویتامین C و خونریزی لثه‌ها را در کارکنان کشتی از بین ببرد.

برای اولین بار اهمیت درمان توسط آب مرکبات در دهه ۱۷۴۷ و توسط فردی به نام James Lind ، که یک جراح متخصص در نیروی دریایی سلطنتی بود، ارائه شد. او بیان کرده بود که در جیره غذای روزانه خدمه کشتی بهتر است دو عدد پرتقال و یک لیمو ترش قرار بگیرد. آزمایشات او ثابت کردند که مواد موجود در این مرکبات می‌تواند بیماری‌های لثه را از بین ببرند.

در قرن هجدهم و نوزدهم بود که نام “آسکوربوتیک” برای غذاهایی که جهت جلوگیری از بیماری آسکوربات مفید بودند، انتخاب شد. این غذاها شامل لیمو ترش، پرتقال یا کلم ترش بودند.

ویتامین C به طور رسمی در سال ۱۹۱۲ کشف شد و بعدها در سال ۱۹۳۳ توسط محققان و دانشمندان آن زمان به صورت صنعتی سنتز شد. فردی به نام Tadeus Reichstein این کار را انجام داد و موفق شد ویتامین را به صورت فله‌ای سنتز کند. آنچه که امروزه با نام فرآیند Reichstein می‌شناسیم در واقع با احترام به نام این دانشمند است. در سال ۱۹۳۴، هافمن-لاروش، ویتامین C مصنوعی را با نام تجاری Redoxon، تولید کرد و شروع به عرضه آن به عنوان یک مکمل غذایی نمود.

اسید اسکوربیک

مهمترین خواص فیزیکی و شیمیایی اسید آسکوربیک

اسکوربیک اسید، یک ماده شیمیایی جامد سفید رنگ است که در صنایع داروسازی، مواد غذایی و برخی کاربردهای دیگر به مصرف می‌رسد. این اسید، همان ویتامین C است که ماهیت آنتی اکسیدانی دارد و برای سلامت بدن مفید است. در جدول زیر با مهمترین خصوصیات فیزیکی و شیمیایی آسکوربیک اسید آشنا می‌شوید:

جدول مشخصات شیمیایی و فیزیکی آسکوربیک اسید

نام شیمیایی ascorbic acid
نام متداول l-ascorbic acid, ascorbic acid, ascorbat
فرمول شیمیایی C6H8O6
جرم مولکولی ۱۷۶.۱۲۴ گرم بر مول
دانسیته ۱.۶۹۴ گرم بر سانتی متر مکعب
نقطه ذوب ۱۹۰ تا  ۱۹۲ سانتی گراد
نقطه جوش ۵۵۳ سانتی گراد

روش تولید آسکوربیک اسید

ویتامین C یا اسید آسکوربیک در صنعت از دو مسیر اصلی تولید می‌شود. در فرایند Reichstein  که در دهه ۱۹۳۰ توسعه یافت، از یک مرحله پیش تخمیر و سپس انجام واکنش شیمیایی برای تولید این ماده استفاده شد. هم فرایند تخمیر و هم مراحل شیمیایی، در دهه ۱۹۶۰ در کشور چین نیز به کار رفت. هر دو مرحله با استفاده از ماده اولیه گلوکز انجام می‌شوند. فرآیند Reichstein  و فرآیندهای تخمیر دو مرحله‌ای، به ماده اولیه سوربیتول نیاز دارند. این ترکیب پس از فرایند تخمیر به sorbose  تبدیل می‌شود.

سپس در فرآیند تخمیر دو مرحله‌ای، سوربوز از طریق یک مرحله تخمیر دیگر، به اسید ۲-کتو-ال-گولونیک (KGA) تبدیل می‌شود و از تولید یک واسطه اضافی، جلوگیری می‌کند. هر دو فرآیند تقریباً ۶۰٪ ویتامین C را از ماده اولیه گلوکز تولید می‌کنند.

در سال ۲۰۱۷ کشور چین توانست حدود ۹۵ درصد از تولید جهانی اسید آسکوربیک یا ویتامین C را به خود اختصاص بدهد. بیشترین صادرات آسکوربیک اسید از کشور چین به تمام جهان انجام می‌شود.

موارد مصرف اسید آسکوربیک

ویتامین C یا آسکوربیک اسید در موارد مختلفی کاربرد دارد. در ادامه با مهمترین کاربردهای این ماده شیمیایی بیشتر آشنا می‌شوید:

۱- پزشکی

امروزه قرص‌های ویتامین C که در داروخانه‌ها به فروش می‌رسد و به عنوان یک مکمل ویتامینه محسوب می‌شود در حقیقت همان آسکوربیک اسید است. نقش ویتامین C در پیشگیری از برخی از بیماری‌ها یا درمان بیماری‌ها شناخته شده است. برخی پزشکان مصرف قرص ویتامین C را برای افراد توصیه می‌کنند. خوردن این قرص هم برای کودکان و هم برای بزرگسالان ضرورت دارد. بهتر است برای درمان کمبود ویتامین C در بدن و مصرف این قرص‌ها با پزشک تغذیه صحبت کنید.

آسکوربیک اسید دارویی

۲- صنایع غذایی

از این ماده شیمیایی در صنایع غذایی برای افزایش محتوای ویتامین C در محصول استفاده می‌شود. در تهیه آب میوه‌ها، انواع غلات بسته بندی، آبنبات با طعم میوه، تولید میوه خشک، گوشت فرآوری شده، میوه منجمد از ویتامین C گرید خوراکی استفاده می‌شود تا بتواند محتوای ویتامین C آن را بالاتر ببرد و طعم آن را بهتر کند. آسکوربیک اسید یک ماده نگهدارنده در مواد غذایی صنعتی از جمله نان‌ها، مربا و ژله است.

۳- محصولات آرایشی و بهداشتی

لوازم آرایشی و سایر محصولات مراقبت شخصی نیز شامل فرمی از اسید اسکوربیک با خاصیت اسیدی کمتر هستند؛ مانند آسکوربات کلسیم، آسکوربات منیزیم، آسکوربیل منیزیم، آسکوربیل فسفات منیزیم، آسکوربیت سدیم و سدیم آسکوربیل فسفات؛ که به عنوان آنتی اکسیدان عمل می‌کنند. این مواد از فاسد شدن محصولات آرایشی و بهداشتی، ناشی از تغییرات pH یا نور خورشید جلوگیری می‌کنند.

۴- سایر صنایع

اسید اسکوربیک در طیف وسیعی از کاربردهای صنعتی و تولیدی، از جمله به عنوان یک عامل توسعه دهنده و نگهدارنده در تولید عکس و در تصفیه آب (=برای کمک به حذف طعم ید در آب استریل شده و آشامیدنی) استفاده می‌شود، به کار می‌رود.

دانشمندان از اسکوربیک اسید در میکروسکوپ فلورسانس استفاده می‌کنند که ابزاری ضروری برای درک زیست‌شناسی سلولی است. در این کاربرد، این اسید به افزایش فلورسانس نمونه مورد مطالعه کمک می‌کند، پس می‌تواند سلول‌ها را برای مطالعه بهتر، قابل مشاهده سازد. در تولید پلاستیک، اسکوربیک اسید به ایجاد واکنش شیمیایی که منجر به تولید پلاستیک می‌شود، کمک می‌کند.

بسته بندی آسکوربیک اسید

خرید و فروش آسکوربیک اسید در کیسه یا کارتن‌های ۲۵ کیلوگرمی انجام می گیرد. در صورت ثبت سفارش عمده، می‌توان از کیسه‌های ۱۰۰۰ کیلوگرمی نیز استفاده کرد.

بسته بندی آسکوربیک اسید

بررسی بازار، خرید و فروش اسید آسکوربیک

همانطور که می‌دانید، تقاضا برای مصرف آسکوربیک اسید در صنایع مختلف قابل توجه است، پس انتظار می‌رود، این ماده یکی از پرفروش ترین مواد شیمیایی صنعتی باشد. اسید آسکوربیک یا ویتامین C را می‌توانید از طریق بهترین تامین‌کنندگان در بازار خریداری نمایید. قیمت فروش اسید آسکوربیک گرید غذایی نسبت به گرید صنعتی آن گران تر است، چون ارزش غذایی و بهداشتی دارد. شما می توانید با مراجعه به محصولات وب سایت شیمیکو، به طور مستقیم، برترین تامین کنندگان و فروشندگان آسکوربیک اسید را پیدا کنید و برای خرید با آن‌ها در تماس باشید.

در بازار برندهای مختلف برای این ماده شیمیایی وجود دارد. به طور مثال، اسید آسکوربیک چینی که یکی از پرفروش ترین محصولات در بازار جهانی است، نظر خریداران را بسیار به خود جلب کرده است. کیفیت آسکوربیک اسید به عنوان یک ماده جامد سفید رنگ، تضمین شده است. این ماده باید بدون بو و بدون تغییر رنگ باشد.

 

 

 

سوالات متداول درباره اسید آسکوربیک

۱-مصرف چه مقدار از اسید آسکوربیک خطرناک است؟

به طورکلی ماده شیمیایی آسکوربیک اسید، سمی نیست، اما افرادی که با آن سر و کار دارند ممکن است در شرایط خاص، واکنش‌های آلرژیک پوستی داشته باشند. چنانچه مصرف قرص ویتامین C برای فرد توصیه شود باید مطمئن بود که این دارو برای فرد هیچ حساسیتی ایجاد نمی‌کند.

درباره مقدار مصرف این ماده با توجه به شرایط سنی و بدنی خود با پزشک صحبت کنید. به طور کلی، افراد بزرگسال در طول روز حداکثر می‌توانند ۱۸۰۰ میلی گرم ویتامین C مصرف کنند. این مقدار برای خردسالان حدود ۶۰۰ تا ۶۵۰ میلی‌گرم در روز است.

۲-چه زمانی باید آسکوربیک اسید را به عنوان دارو مصرف کنیم؟

چنانچه در برنامه غذایی روزانه فرد، مواد غذایی حاوی ویتامین C وجود نداشته باشد، به تدریج با عوارض و علائم کمبود این ویتامین مواجه خواهد شد. در این صورت است که پزشک، مصرف قرص اسکوربیک اسید یا ویتامین C را تجویز می‌کند. خوردن این قرص برای درمان یا پیشگیری، بهتر است زیر نظر پزشک متخصص باشد.

۳-آیا می‌توان آسکوربیک اسید را در بارداری استفاده کرد؟

همانند هر داروی دیگری، مصرف آسکوربیک اسید در بارداری نیز محدودیت دارد. حجم زیاد ویتامین C در در بدن مادر می‌تواند برای جنین و همچنین در دوره نوزادی برای فرزند تازه متولد شده مشکل ساز شود. قبل از مصرف قرص ویتامین C در دوران بارداری باید با پزشک متخصص مشورت کنید.

شماره خبر: 3565
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (8 امتیاز)
در حال بارگیری ...
0 دیدگاه
622 بازدید

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است!

ارسال دیدگاه