اسید لاکتیک | روش تولید و کاربردهای اسید لاکتیک همراه با راهنمای خرید
اسید لاکتیک | Lactic acid یک اسید آلی است که در آب حل میشود و به شکل جامد سفید رنگ وجود دارد. محلول این اسید با آب به رنگ شفاف تشکیل میشود. لاکتیک اسید به طور طبیعی در برخی مواد غذایی وجود دارد. همچنین میتوان آن را به صورت صنعتی سنتز و تولید کرد. این اسید در واقع یک ترکیب آلفا هیدروکسی اسید است، چون یک گروه هیدروکسیل در مجاورت گروه کربوکسیل واقع شده است. به دلیل این ساختار میتوان از آن در مراحل مختلف سنتز بیوشیمیایی استفاده کرد. باز مزدوج اسید لاکتیک، آنیون لاکتات است.
لاکتیک اسید در بسیاری از صنایع از جمله تولید مواد غذایی کاربرد دارد. چنانچه در جستجوی اطلاعات علمی یا متقاضی خرید اسید لاکتیک صنعتی و خوراکی هستید، با ما همراه باشید. در این مطلب درباره خصوصیات شیمیایی و فیزیکی این اسید صحبت میکنیم و به کاربردهای آن نیز میپردازیم.
فهرست مطالب
تاریخچه لاکتیک اسید
شیمیدان سوئدی کارل ویلهلم شیله، اولین کسی بود که لاکتیک اسید را در سال ۱۷۸۰ از شیر ترش جدا کرد. این نام، معرف “لاکت” است که از کلمه لاتین lac به معنای “شیر” گرفته شده است.
در سال ۱۸۰۸، Jons Jacob Berzelius کشف کرد که اسید لاکتیک (در واقع ال-لاکتات) نیز در طول فعالیت روزانه، در عضلات تولید میشود. ساختار این ماده اولین بار توسط Johannes Wislicenus در سال ۱۸۷۳ معرفی شد. در سال ۱۸۵۶، نقش لاکتوباسیلوس در سنتز اسید لاکتیک توسط لویی پاستور کشف شد.
مشخصات شیمیایی و فیزیکی اسید لاکتیک
در قسمت زیر می توانید جدول خصوصیات شیمیایی و فیزیکی لاکتیک اسید را مشاهده کنید:
نام IUPAC | ۲-هیدروکسی پروپانوئیک اسید |
نام های دیگر | اسید لاکتیک / اسید شیر |
فرمول شیمیایی | C3H6O3 |
جرم مولی | ۹۰.۰۷۸ گرم بر مول |
نقطه ذوب | ۱۸ درجه سانتی گراد |
نقطه جوش | ۱۲۲ درجه سانتی گراد |
حلالیت در آب | قابل امتزاج |
آنیون مرتبط | لاکتات |
ترکیبات مرتبط | ۱-پروپانول/ ۲-پروپانول / پروپیالدئید / آکرولین / لاکتات سدیم / اتیل لاکتات |
اسید لاکتیک چیست؟
لاکتیک اسید یکی از معروفترین آلفا هیدروکسی اسیدهای موجود است. این یک ماده شیمیایی رایج در محصولات مراقبت از پوست است. همچنین در لایه برداری و درمانهای حرفهای و قویتر نیز استفاده میشود. لاکتیک اسید به طور طبیعی در محصولات لبنی یافت میشود و همان عاملی است که به ماست و شیر ترش، طعم تند و متمایز میدهد.
چه غذاهایی سرشار از اسید لاکتیک هستند؟
چند نوع غذا حاوی مقادیر زیادی اسید لاکتیک هستند. به طور کلی، هر غذایی که از طریق فرآیند تخمیر تولید میشود، مملو از باکتریهای لاکتیک اسید و سایر باکتریهای مفید است. این موارد شامل غذاهای زیر است، اما محدود به موارد زیر نمیشود:
نان – محصولات سویا مانند توفو و شیر سویا – پنیر- سبزیجات ترش مانند کیمچی و کلم ترش- گوشت های ترش مانند سالامی – حبوبات مانند لوبیا و نخود.
برای اینکه از مواد مغذی این غذاها بیشترین بهره را ببرید، از پختن آنها روی حرارت زیاد خودداری کنید. این کار ممکن است باکتری های مفید را از بین ببرد. در عوض، سعی کنید آنها را به عنوان ادویه مخلوط، یا چاشنی غذای پخته اضافه کنید. غذاهای تخمیر شده خوشمزه بوده و از نظر بافت و طعم بسیار متنوع هستند. آنها یک مکمل عالی برای هر وعده غذایی هستند.
- آیا خوردن اسید لاکتیک در غذاها مفید است؟
بله، اسید لاکتیک مفید است، حتی اگر به شکل نگهدارنده غذا باشد.
روش تولید اسید لاکتیک
۱-تولید به روش صنعتی
لاکتیک اسید به صورت صنعتی از طریق تخمیر باکتریایی کربوهیدراتها یا سنتز شیمیایی از استالدهید تولید میشود. از سال ۲۰۰۹، ۲-هیدروکسی پروپانوئیک اسید عمدتاً از طریق تخمیر تولید شده است (۷۰-۹۰٪). تولید لاکتیک اسید راسمیک، متشکل از مخلوط ۱:۱ از استریو ایزومرهای d و l یا مخلوطهایی با حداکثر ۹۹.۹٪ اسید لاکتیک L، با تخمیر باکتریایی، امکان پذیر است. تولید اسید d-لاکتیک در مقیاس صنعتی با تخمیر ممکن است، اما بسیار چالش برانگیزتر است.
در صنعت، مخلوط ایزومرهای لاکتیک اسید از واکنش استالدهید با هیدروژن سیانید و هیدرولیز لاکتونیتریل حاصل تولید میشود. هنگامی که هیدرولیز توسط اسید هیدروکلریک انجام میشود، کلرید آمونیوم به عنوان یک محصول جانبی تشکیل میشود. برخی از ایزومرها یا انانتیومرهای این اسید را میتوان با استفاده از روشهای کاتالیزوری نیز تولید کرد.
۲-تولید از طریق فرایند تخمیر
این اسید در محصولات شیر یا آب پنیر توسط فعالیت باکتریهای لاکتوباسیلوس تولید میشود. فرایند تخمیر به طور طبیعی اتفاق میافتد اما میتوان آن را در آزمایشگاه برای تحقیقات بیشتر کنترل کرد.
کاربردهای اسید لاکتیک
۱- کاربرد در صنایع پلیمر
از لاکتیک اسید میتوان به عنوان یک پیشساز پلیمری استفاده کرد. یک مثال بارز در اینجا مطرح شده است. دو مولکول اسید لاکتیک را میتوان به لاکتید لاکتون، تبدیل کرد. در حضور کاتالیزور، لاکتید به پلی لاکتید آتاکتیک یا سندیوتاکتیک (PLA)، که پلی استرهای زیست تخریب پذیر هستند، پلیمریزه می شود. PLA، نمونهای از پلاستیک است که از مواد پتروشیمی مشتق نمیشود.
۲- کاربرد در صنایع دارویی و آرایشی
از اسید لاکتیک در داروسازی جهت تولید لاکتاتهای محلول در آب استفاده میشود. از این اسید برای تولید محصولات مراقبت از پوست و برخی لوازم آرایشی نیز استفاده میشود. با افزودن این ترکیب آلی میتوان اسیدیته محصولات را تنظیم کرد و خواص ضدعفونی کننده و لایه برداری به آن افزود.
۳- کاربرد در صنایع غذایی
از اسید لاکتیک در صنایع غذایی برای تولید و فراوری غذاهای تخمیر شده استفاده میشود. این اسید در تولید انواع ماست، محصولات کفیر، خمیر ترش به کار میرود. در تولید برخی از نوشیدنیها نیز از این اسید برای کمک به فعالیت باکتریهای مفید استفاده میشود. لاکتیک اسید یک افزودنی غذایی است که توسط سازمان غذا و دارو نیز به تایید رسیده است.
عوارض جانبی و خطرات لاکتیک اسید
اگرچه اسید لاکتیک نسبت به سایر آلفا هیدروکسی اسیدها برای پوست، ملایمتر است، اما همچنان یک درمان قوی محسوب میشود. در ادامه این قسمت، تعدادی از عوارض جانبی احتمالی استفاده از ۲-هیدروکسی پروپانوئیک اسید بر روی پوست آورده شده است.
۱-حساسیت به نور خورشید
تماس داشتن با این اسید میتواند پوست شما را نسبت به آفتاب حساستر کند. همانطور که اسید، سلولهای پوست را از بین میبرد، احتمال آسیب دیدن پوست در اثر اشعه ماوراء بنفش خورشید بیشتر میشود. برای محافظت از پوست در برابر آفتاب سوختگی و آسیبهای ناشی از آفتاب، حتی در روزهای ابری، روزانه از کرم ضد آفتاب با SPF 30 یا بالاتر استفاده کنید. اگر از پوست خود محافظت نکنید، ممکن است مزایای اسید لاکتیک، مانند برطرف کردن لکهها و چین و چروکها را از دست بدهید.
۲-تحریک پوست
اسید لاکتیک میتواند باعث تحریک پوست شود. قرمزی پوست، سوزش، خشکی و خارش پوست و تورم، برخی از این نشانهها است.
عارضه اسیدوز لاکتیک چیست؟
عارضه اسیدوز لاکتیک در واقع یک حالت در بدن است و زمانی اتفاق میافتد که بدن فرد، مقدار بیشتری لاکتیک اسید را تولید میکند اما نمیتواند آن را در متابولیسم به مصرف برساند. نشانههای این اتفاق میتواند زردی شدید پوست و چشم ها، مشکلات تنفسی، افزایش ضربان قلب و ضعف بدن، کاهش اشتها، اسهال درد و ناراحتی در شکم، تهوع، سردرد و بیحالی غیر معمول باشد.
چنانچه فرد با این علایم مواجه شود، باید او را سریعاً به پزشک برسانید. در غیر این صورت احتمال شوک قلبی، بیماریهای کبدی و کلیوی بسیار وجود دارد.
وضعیت بازار خرید و فروش اسید لاکتیک
در بازار مواد شیمیایی، با خرید و فروش اسید لاکتیک خوراکی و اسید لاکتیک صنعتی سر و کار داریم. اگر شما هم مشتری این ماده شیمیایی پرکاربرد هستید، میتوانید برترین تامینکنندگان لاکتیک اسید را در وبسایت شیمیکو پیدا کنید.
این ماده در مقیاس صنعتی و آزمایشگاهی در دسترس است. برای خرید اسید لاکتیک چینی ۸۵ درصد میتوانید محصولات شیمیکو را بررسی کنید.
منابع:
https://en.wikipedia.org/wiki/Lactic_acid
https://www.verywellhealth.com/lactic-acid-skin-care-4178819
https://www.webmd.com/diet/what-to-know-about-lactic-acid-food#091e9c5e82194d28-2-5
آخرین دیده شده ها
دیدگاه کاربران
با مواد اولیه بازیافت، مراحل بازیافت و نکات مهم آن آشنا شویم
شرکت پرسال تامین کننده اسید فسفریک خوراکی
هیدرازین چیست؟ روش تولید، ۲۳ کاربرد هیدرازین
مواد اولیه نساجی و مواد شیمیایی مورد استفاده آن چه هستند؟
کاربردهای اسیدهای شیمیایی در صنایع غذایی
چگونه از خاکستر برای تغذیه و تقویت گیاهان خود استفاده کنید؟
کاربرد کلروپتاس در گل حفاری چیست؟
از مستربچ چه می دانید؟ راهنمای کاربردی برای علاقمندان
کاربردهای شگفتانگیز پیگمنتها: از رنگ و پوشش تا دارو
رازهای کامپاندهای پلیمری: چگونه پلاستیک را به ابرقدرت تبدیل کنیم؟
۱۰ مورد از رایج ترین مواد مضر در لوازم آرایشی و عوارض جانبی آن ها
راهنمای جامع تصفیه آب استخر: انتخاب بهترین روش
۱۰ روش موثر برای باز کردن لوله فاضلاب سینک ظرفشویی با ترفندهای خانگی
بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
۳۱امین نمایشگاه بینالمللی ایران بیوتی
دومین نمایشگاه و کنفرانس پتروتک
نکات کلیدی در انتخاب بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی
نمایشگاه بینالمللی عرب پلاست
نمایشگاه بینالمللی ایران کانمین
چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی ایران نانو
هفدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست ۲۰۲۳
همه چیز درباره رزینها | انواع رزین و کاربرد آنها
کافئین چیست و چه اثراتی بر بدن دارد؟ – روش تولید تجاری کافئین
مونو پروپیلن گلایکول چیست + خواص، ویژگی ها و کاربردهای MPG