آشنایی با انواع پلیمر و کاربردهای آنها
پلیمر ها چه ترکیباتی هستند و از نظر ویژگیهای ساختاری و کاربردها چگونه طبقه بندی میشوند؟
پلیمر (Polymer) یک مولکول بزرگ یا یک ماکرو مولکول است که اساساً ترکیبی از زیر واحدها یا مونومرهای بسیاری است. اصطلاح پلیمر در یونانی به معنی “قسمتهای بسیار” یا many parts است.
پلیمرها را میتوان به وفور در اطراف محیط زندگی یافت. از رشتههای DNA بدن موجودات زنده که یک بیوپلیمر طبیعی است گرفته تا پلی پروپیلن که در سراسر جهان به عنوان پلاستیک استفاده میشود، همگی، پلیمر هستند.
پلیمرها همچنین به طور طبیعی در گیاهان و حیوانات (پلیمرهای طبیعی) یافت میشوند و یا ساخته دست بشر هستند (پلیمرهای مصنوعی یا پلیمرهای سنتزی). پلیمرهای مختلف دارای برخی خصوصیات فیزیکی و شیمیایی منحصر به فرد هستند که به همین دلیل در زندگی روزمره کاربرد دارند.
انواع پلیمرها در اثر فرآیند پلیمریزاسیون ایجاد میشوند که در آن، عناصر سازنده به نام مونومرها با هم واکنش داده و زنجیرههای پلیمری را تشکیل میدهند؛ یعنی شبکههای ۳ بعدی که پیوندهای پلیمری را شامل شدهاند.
نوع مکانیزم پلیمریزاسیون مورد استفاده برای سنتز و تهیه پلیمرها به نوع گروههای عملکردی متصل به واکنش دهندهها بستگی دارد. در علوم بیولوژیکی، تقریباً همه ماکرو مولکولها یا کاملاً پلیمری هستند یا از زنجیرههای بزرگ پلیمری تشکیل شدهاند.
فهرست مطالب
- ۱ طبقه بندی انواع پلیمرها
- ۲ نگاهی به ساختار پلیمرها
- ۳ انواع پلیمرها بر اساس ساختار ستون اصلی
- ۴ پلیمرهای زیست تخریب پذیر چیست؟
- ۵ پلیمرهای دمای بالا چیست؟
- ۶ نگاهی بر ویژگیها و خواص پلیمرها
- ۷ برخی از مهمترین پلیمرها و آشنایی با واحدهای مونومر آنها
- ۸ انواع واکنشهای پلیمریزاسیون برای تهیه پلیمرها
- ۹ مهمترین کاربرد پلیمرها به طور کلی
- ۱۰ کاربرد انواع پلیمر در صنعت
- ۱۱ مهمترین کاربردهای تجاری انواع پلیمر
- ۱۲ آشنایی با انواع پلیمرهای مصنوعی
- ۱۳ نگاهی به بازار خرید و فروش پلیمرها
طبقه بندی انواع پلیمرها
پلیمرها به دلیل ساختارهای پیچیده، رفتارهای متفاوت و کاربردهای گسترده، نمیتوانند در یک گروه طبقه بندی شوند. بنابراین میتوانیم آنها را بر اساس توضیحات زیر طبقهبندی کنیم:
۱- طبقه بندی پلیمرها بر اساس منبع در دسترس:
در این گروه سه نوع طبقه بندی وجود دارد؛ یعنی پلیمرهای طبیعی، پلیمرهای مصنوعی و پلیمرهای نیمه مصنوعی.
الف- پلیمرهای طبیعی (Natural Polymers):
این پلیمرها به طور طبیعی در گیاهان و حیوانات یافت میشوند. به عنوان مثال، پروتئینها، نشاسته، سلولز و لاستیک، مهمترین انواع پلیمرهای طبیعی هستند. علاوه بر این ترکیباتی که مثال زدیم، گروه دیگری از پلیمرهای طبیعی را معرفی میکنیم که پلیمرهای زیست تخریب پذیر (biodegradable polymers) هستند و بیوپلیمرها (biopolymers) نامیده میشوند.
ب- پلیمرهای نیمه مصنوعی (Semi-synthetic Polymers):
این گروه از پلیمرها از پلیمرهای طبیعی به دست میآیند و تحت فرآیند اصلاح شیمیایی قرار گرفتهاند. به عنوان مثال، نیترات سلولز و استات سلولز، دو پلیمر نیمه سنتزی هستند.
ج- پلیمرهای مصنوعی (Synthetic Polymers):
پلیمرهای مصنوعی یا سنتزی، پلیمرهای ساخته دست بشر هستند. پلاستیک، رایجترین و پرکاربردترین پلیمر مصنوعی است. این ماده در صنایع و انواع محصولات لبنی مورد استفاده قرار میگیرد. به عنوان مثال، نایلون- ۶و۶، پلی اتر و … .
۲- طبقه بندی پلیمرها بر اساس ساختار زنجیره مونومر
این گروه به صورت زیر طبقه بندی میشود:
الف- پلیمرهای خطی (Linear Polymers):
ساختار پلیمرهای حاوی زنجیرهای بلند و مستقیم در این گروه قرار میگیرند. پی وی سی (PVC)، یعنی پلی وینیل کلراید تا حد زیادی برای ساخت لولههای پلیمری استفاده میشود. کابلهای مخصوص برق هم از یک پلیمر خطی ساخته شدهاند.
ب- پلیمرهای شاخهای (Branched-chain Polymers):
وقتی زنجیرههای خطی یک پلیمر، منشعب یا شاخه دار میشوند، پلیمرهای شاخهای تشکیل میشوند. بنابراین، این نوع پلیمرها به عنوان پلیمرهای زنجیرهای منشعب دسته بندی میشوند. به عنوان مثال، پلی اتیلن با چگالی کم، نوعی پلیمر خطی با شاخههای منشعب از گروههای عاملی است.
ج- پلیمر با پیوند متقاطع (Cross-linked Polymers):
این نوع ساختارهای پلیمری از مونومرهای دو عاملی و سه عاملی تشکیل شدهاند. آنها در مقایسه با سایر پلیمرهای خطی، پیوند کووالانسی قویتری دارند. باکلیت (Bakelite) و ملامین (melamine) نمونههایی از این دسته پلیمرها محسوب میشوند.
۳- روشهای دیگر برای طبقه بندی پلیمرها
– طبقه بندی بر اساس پلیمریزاسیون
- پلیمریزاسیون افزایشی (Addition Polymerization): به عنوان مثال، پلی اتان، تفلون، پلی وینیل کلراید (PVC)
- پلیمریزاسیون تراکمی (Condensation Polymerization): به عنوان مثال، نایلون -۶ و ۶، پریلین، پلی استرها.
-طبقه بندی براساس واحدهای مونومر
- هومومر (Homomer): در این نوع پلیمر، یک نوع واحد مونومر وجود دارد. به عنوان مثال، پلی اتیلن.
- هتروپلیمر یا کوپلیمر (Heteropolymer or co-polymer): کوپلیمر از انواع مختلفی از واحدهای مونومر تشکیل شده است. به عنوان مثال، نایلون -۶ و ۶.
– طبقه بندی بر اساس نیروهای مولکولی
- الاستومرها (Elastomers): این پلیمرها جامداتی مانند لاستیک هستند که نیروهای متقابل ضعیفی در ساختار مولکولی وجود دارند. به عنوان مثال، لاستیک.
- الیاف (Fibres): استحکام کششی قوی، سختی بسیار زیاد و نیروهای متقابل قوی در الیاف وجود دارد. به عنوان مثال، نایلون-۶و۶.
- ترموپلاستیک ها (Thermoplastics): این پلیمرها نیروهای حد واسط جاذبه دارند. به عنوان مثال، پلی وینیل کلراید.
- پلیمرهای ترموست (Thermosetting polymers): این پلیمرها تا حد زیادی خصوصیات مکانیکی مواد را بهبود میبخشند. این شرایط باعث افزایش مقاومت شیمیایی و گرمایی در پلیمرها میشود؛ به عنوان مثال، فنولیک ها (phenolics)، اپوکسی ها (epoxies) و سیلیکونها (silicones).
نگاهی به ساختار پلیمرها
بیشتر پلیمرهای اطراف ما از ستون اصلی با ساختار هیدروکربنی تشکیل شده است. شالوده هیدروکربنی، یک زنجیره طولانی از اتمهای کربن و هیدروژن است که این ساختار به دلیل ماهیت چهار ظرفیتی کربن، امکان پذیر است.
چند نمونه از پلیمر با ستون هیدروکربنی شامل پلی پروپیلن (polypropylene)، پلی بوتیلن (polybutylene) و پلی استایرن (polystyrene) هستند. همچنین، پلیمرهایی وجود دارند که به جای کربن، عناصر دیگری در ستون اصلی ساختار خود دارند. به عنوان مثال، “نایلون” که حاویاتم های نیتروژن به عنوان یک واحد تکرار شونده در ستون است.
انواع پلیمرها بر اساس ساختار ستون اصلی
۱-پلیمرهای آلی (Organic Polymers): ستون با اتمهای کربن
۲-پلیمرهای معدنی (Inorganic Polymers): ستون اصلی در ساختار پلیمر توسط عناصر دیگری به غیر از کربن تشکیل شده است.
پلیمرهای زیست تخریب پذیر چیست؟
پلیمرهایی که مانند میکروارگانیسمها از بین میروند و تجزیه میشوند به عنوان پلیمرهای تجزیه پذیر یا پلیمرهای زیست تخریب پذیر (biodegradable polymers) شناخته میشوند. از این نوع پلیمرها در بانداژهای جراحی، پوشش کپسول و در جراحیها استفاده میشود. به عنوان مثال، پلی هیدروکسی بوتیرات [PHBV] / (Poly hydroxybutyrate co vel).
پلیمرهای دمای بالا چیست؟
این پلیمرها در دماهای بالا، پایدار هستند. به دلیل وزن مولکولی زیاد در پلیمرهای دمای بالا (High-Temperature Polymers)، ساختار آنها حتی در دماهای بسیار بالا نیز از بین نمیروند. این پلیمرها به طور گستردهای در صنایع بهداشتی، ساخت تجهیزات ضدعفونی کننده و ساخت اشیا مقاوم در برابر حرارت و ضربه به کار میروند.
برخی از پلیمرهای مهم و کاربردی عبارتند از:
۱-پلی پروپیلن (Polypropylene): پلی پروپلین که با نماد اختصاری PP نیز نمایش داده میشود، نوعی پلیمر است که فراتر از یک درجه حرارت خاص، نرم میشود و پس از فرآیند قالب گیری، در اثر خنک شدن، مجدداً به جامد تبدیل میشود. به دلیل قابلیت قالب گیری، به راحتی به اشکال مختلف در میآید و کاربردهای زیادی در صنعت و ساخت قطعات پلاستیکی دارد.
تعدادی از موارد کاربردی پلی پروپیلن شامل ساخت تجهیزات ثابت، اجزای خودرو، اسپیکرها و موارد دیگر هستند. به دلیل سطح انرژی نسبتاً کم، این پلیمر با فرآیند جوشکاری و نه با استفاده از چسب، قابل اتصال و جوش است.
۲-پلی آتن (Polyethene): رایجترین نوع پلاستیکی است که در اطراف ما یافت میشود از همین پلی آتنها ساخته شده است. پلی اتیلن، بیشتر در بسته بندی، از کیسههای پلاستیکی گرفته تا بطریهای پلاستیکی استفاده میشود. انواع مختلفی از پلی آتن وجود دارد اما فرمول معمول آنها (C2H4)n است.
نگاهی بر ویژگیها و خواص پلیمرها
۱- مشخصات فیزیکی
– با افزایش طول زنجیره و پیوند عرضی، مقاومت کششی پلیمر افزایش مییابد.
– پلیمرها ذوب نمیشوند؛ آنها از حالت بلوری به نیمه بلوری تغییر حالت میدهند.
۲- خواص شیمیایی
– در مقایسه با مولکولهای معمولی دارای استخلاف های جانبی مختلف، یک پلیمر با پیوند هیدروژنی و پیوند یونی، فعال شده و در نتیجه قدرت اتصال متقابل بهتری دارد.
– زنجیرههای جانبی با پیوند دو قطبی-دو قطبی، قابلیت انعطاف پذیری بالا را در پلیمر امکان پذیر میسازد.
– پلیمرهای دارای زنجیرههای با پیوندهای واندوالسی یا Van der Waals ، ضعیف هستند، اما نقطه ذوب پایینتری دارند.
۳- خصوصیات نوری
به دلیل توانایی پلیمرها در تغییر ضریب شکست با درجه حرارت، از آنها در لیزرها برای کاربردهای طیف سنجی و کاربردهای آنالیز استفاده میشود. پلیمرهای PMMA، HEMA: MMA، دو نمونه از این ترکیبات هستند.
برخی از مهمترین پلیمرها و آشنایی با واحدهای مونومر آنها
- پلی پروپن (Polypropene) که به آن پلی پروپیلن نیز می گویند، از مونومر پروپن تشکیل شده است.
- پلی استایرن یک پلیمر معطر و به طور طبیعی شفاف است که از مونومر استایرن تشکیل شده است.
- پلی وینیل کلراید (PVC) یک پلیمر پلاستیکی است که از مونومر وینیل کلرید ساخته شده است.
- رزین اوره-فرمالدئید، پلاستیکی غیر شفاف است که با گرم کردن فرمالدئید و اوره به دست میآید.
- گلیپتال (Glyptal) از مونومرهای اتیلن گلیکول و اسید فتالیک ساخته شده است.
- باکلیت (Bakelite) یا پلی اکسی بنزیل متیلن گلیکول انیدرید (polyoxybenzylmethylenglycolanhydride) پلاستیکی است که از مونومرهای فنل و آلدهید ساخته شده است.
آشنایی با پلیمرهای مصنوعی و کاربردهای آنها
انواع واکنشهای پلیمریزاسیون برای تهیه پلیمرها
۱- پلیمریزاسیون افزایشی یا Addition Polymerization
این نوع واکنش به عنوان پلیمریزاسیون رشد زنجیره نیز نامیده میشود. در این فرآیند، واحدهای کوچک مونومر، به هم میپیوندند و یک پلیمر غول پیکر را تشکیل میدهند. در هر مرحله، طول زنجیره افزایش مییابد. به عنوان مثال، پلیمریزاسیون اتان در حضور پراکسیدها.
۲- پلیمریزاسیون تراکمی یا Condensation Polymerization
در این نوع واکنش، مولکولهای کوچک مانندH2O ،CO ، NH3 در طی پلیمریزاسیون از بین میروند (پلیمریزاسیون رشد مرحلهای). به طور کلی، ترکیبات آلی حاوی گروههای دو عاملی مانند دی آلها، دی آمینها، اسیدهای دی کربوکسیلیک تحت این نوع واکنش پلیمریزاسیون قرار میگیرند. به عنوان مثال، تهیه نایلون -۶،۶.
۳- واکنش کوپلیمریزاسیون (Copolymerization) چیست؟
در این فرآیند، دو مونومر مختلف به هم متصل شده و یک پلیمر را تشکیل میدهند. لاستیکهای مصنوعی توسط این پلیمریزاسیون تهیه میشوند. به عنوان مثال، BUNA – S.
مهمترین کاربرد پلیمرها به طور کلی
در اینجا برخی از کاربردهای مهم پلیمرها را در زندگی روزمره فهرست میکنیم.
۱- پلی پروپن (Polypropene) در طیف گستردهای از صنایع مانند منسوجات، بسته بندی، لوازم التحریر، قطعات پلاستیکی، هواپیماسازی، ساخت و ساز، ساخت طناب، اسباب بازی و غیره استفاده میشود.
۲- پلی استایرن (Polystyrene)، یکی از رایجترین پلاستیکها است که به طور فعال در صنعت بسته بندی استفاده میشود. بطریها، اسباب بازیها، ظروف، سینی، لیوانها و بشقابهای یکبار مصرف، میز و قفسههای تلویزیون از جمله محصولات ساخته شده از پلی استایرن است. همچنین این پلیمر به عنوان عایق مورد استفاده قرار میگیرد.
۳– مهمترین کاربرد پلی وینیل کلرید (Polyvinyl chloride)، استفاده در ساخت لولههای فاضلاب است. همچنین به عنوان عایق در کابلهای برق استفاده میشود.
از پلی وینیل کلراید در پوشاک و مبلمان استفاده میشود و اخیراً برای ساخت درب و پنجره نیز بسیار متداول شده است. از پلیمر PVC در ساخت کفپوش وینیل نیز استفاده میشود.
۴– از رزینهای اوره فرمالدئید برای ساخت چسب، قالب، ورقهای چند لایه پوشش دار یا لامینت ها، ظروف نشکن و … استفاده میشود.
۵- از پلیمر گلیپتال (Glyptal) برای ساختن رنگ، پوشش و لاک استفاده میشود.
۶– از پلیمر باکلیت (Bakelite) برای ساخت کلیدهای برق، محصولات آشپزخانه، اسباب بازیها، جواهرات، سلاح گرم، عایقها، دیسکهای رایانه و … استفاده میشود.
بیشتر بخوانید: انواع و کاربرد پلیمر در صنعت ساختمان
کاربرد انواع پلیمر در صنعت
کاربرد پلیمر در صنعتامروزه از پلیمرهای مصنوعی تقریباً در همه جوانب زندگی استفاده میشود. گسترش استفاده از پلیمرها به خصوصیات منحصر به فرد آنها وابسته است: چگالی کم، هزینه ارزانتر، ویژگیهای خوب برای عایق حرارتی / الکتریکی، مقاومت بالا در برابر خوردگی، تولید پلیمر با مصرف انرژی کمتر و فرآوری آسان و تبدیل به محصولات نهایی، این خصوصیات ویژه هستند.
برای یک کاربرد خاص، خواص یک پلیمر را میتوان با ترکیب با مواد دیگر تنظیم کرد؛ ترکیباتی نظیر کامپوزیتها، نوعی ترکیب از پلیمرهای متنوع هستند.
کاربرد آنها باعث صرفه جویی در انرژی (ساخت اتومبیلها و هواپیماهای سبکتر، عایق حرارتی ساختمان)، محافظت از غذا و آب آشامیدنی (بسته بندی)، کاهش استفاده از کودها (الیاف مصنوعی)، حفظ مواد (پوششها)، محافظت و برنامههای بهداشت و پزشکی است.
۱- کاربرد پلیمر در تهیه لباس، لباس ورزشی و لوازم جانبی: کاربرد در ساخت انواع منسوجات پلی استر و پی وی سی، اسپندکس، کفش ورزشی، لباس شنا، توپ فوتبال و توپ بیلیارد، اسکی و اسنوبرد، راکت، چتر نجات، بادبان، چادر و پناهگاه.
۲- کاربرد پلیمرها در فناوریهای الکترونیکی و فوتونیکی: تولید و ساخت ترانزیستورهای اثر میدان ارگانیک (OFET)، دیودهای ساطع کننده نور (OLED) و سلولهای خورشیدی، قطعات تلویزیون، دیسکهای فشرده (CD)، اجزای مقاوم در برابر نور، هولوگرافی.
۳- کاربرد پلیمرها در صنایع بسته بندی و ظروف: ساخت انواع فیلم، بطری، بسته بندی مواد غذایی، بشکه.
۴- کاربرد پلیمرها در ساخت عایق: عایق الکتریکی و حرارتی، تولید کف اسپری.
۵- کاربرد پلیمرها در ساختمان سازی و سازه: مبلمان باغ و فضای سبز، پنجرههای PVC، کفپوش، قطعات آب بندی، لولهها.
۶- کاربرد پلیمرها در تولید رنگها، چسبها و روان کنندهها: لاک الکل، چسبها، مواد پخش کننده، پوششهای ضد گرافیتی، پوششهای ضد خوردگی، سطوح نچسب، روان کنندهها.
۷- کاربرد پلیمرها در ساخت قطعات خودرو: ساخت لاستیک، ضربه گیر، شیشه جلو اتومبیل، برف پاک کن شیشه جلو اتومبیل، مخازن سوخت، صندلی ماشین.
۸- کاربرد پلیمرها در ساخت وسایل خانه: سطل، وسایل آشپزخانه، اسباب بازیها (به عنوان مثال، ستهای ساختمانی و مکعب روبیک).
۹- کاربردهای پزشکی پلیمرها: ساخت کیسه خون، سرنگ تزریق، دستکش لاستیکی، بخیه جراحی، لنزهای تماسی، پروتز، تحویل و آزادسازی کنترل شده دارو، ماتریس نمونه برای رشد سلول.
۱۰- کاربرد پلیمرها در بهداشت شخصی و مراقبتهای بهداشتی: تولید پوشک با استفاده از پلیمرها با جذب فوق العاده، مسواک، مواد آرایشی، شامپو.
۱۱- کاربرد پلیمرها در در صنایع نظامی و امنیت: تجهیزات حفاظت شخصی، جلیقه ضد گلوله، لباس فضایی، طناب.
۱۲- کاربرد پلیمرها در فن آوری های جداسازی: غشای مصنوعی، غشای سلول سوختی، فیلتراسیون، رزینهای تبادل یونی.
۱۳- کاربرد پلیمرها در چاپ سه بعدی: فیلامنت ها و رزینهایی که به عنوان خوراک ورودی در دستگاه پرینتر سه بعدی مصرف میشوند، ساختار پلیمری دارند.
مهمترین کاربردهای تجاری انواع پلیمر
نام پلیمر | واحدهای مونومر | کاربرد پلیمر |
---|---|---|
لاستیک | Isoprene (1, 2-methyl 1 – ۱, ۳-butadiene) ایزوپرن (۱و۲-متیل ۱-۱، ۳-بوتادین) |
ساخت تایر ساخت مواد الاستیک |
BUNA – S | (a) 1و۳-بوتادین (b) استایرن |
ساخت لاستیکهای سنتزی |
BUNA – N | (a) 1و۳-بوتادین (b)وینیل سیانید / Vinyl Cyanide |
ساخت لاستیکهای سنتزی |
تفلون | Tetra Flouro Ethane تترا فلورو اتان |
ساخت ظروف پلاستیک نچسب مخصوص آشپزی |
Terylene تریلن |
(a) Ethylene glycol اتیلن گلایکول (b) Terephthalic acidاسید ترفتالیک |
منسوجات |
Glyptal گلیپتال |
(a) Ethylene glycol اتیلن گلایکول (b) Phthalic acid فتالیک اسید |
منسوجات |
Bakelite باکلیت |
(a) Phenolفنول (b) Formaldehyde فرم آلدهید |
کلید برق پلاستیکی – ماگ یا لیوان بزرگ و سطل و مخزن |
PVC | Vinyl Cyanide وینیل سیانید |
انواع لوله و اتصالات |
Melamine ملامین Formaldehydeفرم آلدهید Resinرزین |
(a) Melamine ملامین (b)Formaldehyde فرم آلدهید |
مواد پلاستیکی سرامیکها |
Nylon-6 نایلون ۶ |
Caprolactum کاپرولاکتام |
منسوجات |
آشنایی با انواع پلیمرهای مصنوعی
پلیمرهای مصنوعی، پلیمرهای ساخته شده توسط انسان هستند که غالباً از نفت مشتق میشوند. از نظر مفید و کاربردی بودن میتوان آنها را به سه دسته اصلی تقسیم بندی کرد: ترموپلاستیک، الاستومر و الیاف مصنوعی. آنها معمولاً در محصولات مختلف در سراسر جهان یافت میشوند.
طیف گستردهای از پلیمرهای مصنوعی با تغییرات در زنجیره اصلی و همچنین زنجیرههای جانبی در دسترس است.
ستون اصلی پلیمرهای مصنوعی، از ساختارهای رایج مانند پلی اتیلن، پلی استایرن و پلی اکریلات ها با پیوندهای کربن-کربن تشکیل شدهاند، در حالی که هترو پلیمرهای زنجیرهای مانند پلی آمیدها، پلی استرها، پلی اورتان ها، پلی سولفیدها و پلی کربناتها عناصر دیگری دارند (به عنوان مثال اکسیژن، گوگرد، ازت)که در امتداد ستون اصلی قرار گرفتهاند.
همچنین سیلیسیم درترکیباتی مانند سیلیکونها، از طریق پیوندهای سیلوکسان، یک پلیمر مصنوعی را تشکیل دادهاند. بنابراین گفته میشود که این ترکیبات، پلیمرهای غیر آلی هستند.
برخی از پلیمرهای مصنوعی خانگی متداول عبارتند از: نایلون در منسوجات و پارچهها، تفلون در قابلمههای نچسب، باکلیت برای کلیدهای برق، پلی وینیل کلراید (پی وی سی) در لولهها.
بطریهای معمول PET، از یک پلیمر مصنوعی به نام پلی اتیلن ترفتالات ساخته شدهاند. جعبهها و روکشهای پلاستیکی بیشتر از پلیمرهای مصنوعی مانند پلی اتیلن ساخته میشوند و لاستیکها از لاستیکهای buna ساخته میشوند.
با این حال به دلیل مسائل زیست محیطی ایجاد شده توسط این پلیمرهای مصنوعی که غالباً از نظر زیستی، غیر قابل تجزیه هستند و غالباً از نفت تولید میشوند، گزینههای دیگری مانند پلاستیکهای زیستی (بیو پلاستیکها) نیز در نظر گرفته میشوند. اگرچه در مقایسه با پلیمرهای مصنوعی، گران هستند.
۱- پلیمرهای مصنوعی با ساختار معدنی:
- پلی سیلوکسان (Polysiloxane)
- پلی فسفازن (Polyphosphazene)
۲- پلیمرهای مصنوعی با ساختار آلی:
- پلی اتیلن با چگالی پایین / Low-density polyethylene (LDPE)
- پلی اتیلن با چگالی بالا / High-density polyethylene (HDPE)
- پلی پروپیلن / Polypropylene (PP)
- پلی وینیل کلراید / Polyvinyl chloride (PVC)
- پلی استایرن / Polystyrene (PS)
- نایلون / Nylon, nylon 6, nylon 6,6
- تفلون / Teflon (Polytetrafluoroethylene)
- پلی اورتان ترموپلاستیک / Thermoplastic polyurethanes (TPU)
نگاهی به بازار خرید و فروش پلیمرها
خرید و فروش پلیمرها بسیار گسترده و متنوع است. بسته بندی پلیمرها به صورت کیسهای با وزن ۲۵ یا ۵۰ کیلوگرمی و جامبو بگ با وزن ۱۰۰۰ کیلوگرمی یا ۱۵۰۰ کیلوگرمی موجود است. مصرفکنندگان پلیمرها تقریباً شامل تمام صنایع زیر دستی هستند بنابراین، تقاضا برای خرید آنها بسیار بالا است.
قیمت روز مواد پلیمری بر اساس قیمت مواد اولیه مصرفی برای واحدهای تولیدی و پالایشگاهی تعیین میشود. برای هر پلیمر، بسته به نوع آن، یک قیمت در نظر گرفته میشود. لذا برای خرید باید قیمت روز این مواد را از مراکز معتبر استعلام بگیرید. وبسایت شیمیکو، بهترین مرجع برای دریافت قیمت مواد اولیه شیمیایی و ثبت سفارش عمده است.
منابع:
https://byjus.com/jee/polymers/
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_synthetic_polymers
https://en.wikipedia.org/wiki/Polymer
آخرین دیده شده ها
دیدگاه کاربران
با مواد اولیه بازیافت، مراحل بازیافت و نکات مهم آن آشنا شویم
شرکت پرسال تامین کننده اسید فسفریک خوراکی
هیدرازین چیست؟ روش تولید، ۲۳ کاربرد هیدرازین
مواد اولیه نساجی و مواد شیمیایی مورد استفاده آن چه هستند؟
کاربردهای اسیدهای شیمیایی در صنایع غذایی
چگونه از خاکستر برای تغذیه و تقویت گیاهان خود استفاده کنید؟
کاربرد کلروپتاس در گل حفاری چیست؟
از مستربچ چه می دانید؟ راهنمای کاربردی برای علاقمندان
کاربردهای شگفتانگیز پیگمنتها: از رنگ و پوشش تا دارو
رازهای کامپاندهای پلیمری: چگونه پلاستیک را به ابرقدرت تبدیل کنیم؟
۱۰ مورد از رایج ترین مواد مضر در لوازم آرایشی و عوارض جانبی آن ها
راهنمای جامع تصفیه آب استخر: انتخاب بهترین روش
راهنمای جامع انواع پلی اتیلن: شناخت قهرمانان دنیای پلاستیک
آشنایی با پلیمرهای مصنوعی و کاربردهای آنها
انواع و کاربرد پلیمر در صنعت ساختمان
۱۰ روش موثر برای باز کردن لوله فاضلاب سینک ظرفشویی با ترفندهای خانگی
بیست و هشتمین نمایشگاه بین المللی نفت، گاز، پالایش و پتروشیمی
۳۱امین نمایشگاه بینالمللی ایران بیوتی
دومین نمایشگاه و کنفرانس پتروتک
نکات کلیدی در انتخاب بهترین کود برای گیاهان آپارتمانی
نمایشگاه بینالمللی عرب پلاست
نمایشگاه بینالمللی ایران کانمین
چهاردهمین نمایشگاه بینالمللی ایران نانو
هفدهمین نمایشگاه بینالمللی ایرانپلاست ۲۰۲۳