کافئین چیست و چه اثراتی بر بدن دارد؟ – روش تولید تجاری کافئین

خواندن
پودر کافئین

کافئین (Caffeine)، یک ماده شیمیایی از گروه آلکالوئیدها است که از عناصر اکسیژن، هیدروژن، نیتروژن و کربن تشکیل شده است. این همان ماده‌ای است که به عنوان محرک سیستم عصبی و مغز می‌شناسیم و خوردن آن می‌تواند موجب بی خوابی، بی قراری و هوشیاری کامل، افزایش متابولیسم بدن و سایر علائم شود.

سایر اثرات کافئین بر بدن فرد شامل تحریک سیستم عصبی مرکزی، قلب، ماهیچه‌ها و مرکز کنترل فشار خون است. دریافت بیش از حد این ماده توسط مواد غذایی حاوی کافئین می‌تواند فشار خون فرد را افزایش بدهد؛ اما این موارد با توجه به شرایط بدنی و جسمی فرد، متفاوت است. این ترکیب به عنوان یک عامل ادرار آور نیز عمل می‌کند و در برخی موارد می‌تواند یک درمان محسوب شود.

مردم اغلب نوشیدنی های حاوی کافئین را مصرف می‌کنند تا بتوانند هوشیارتر باشند و در طول کارهای روزمره خود، گرفتار سردرد یا بی‌خوابی نشوند. معمولاً مصرف این نوع نوشیدنی‌ها برای افرادی که فشار خون پایین دارند، مناسب است. مواد غذایی مختلفی حاوی کافئین هستند و برخی مکمل‌های دارویی نیز این ماده را دارند.

چه چیزهایی کافئین دارند؟

کافئین در مواد خوراکی از جمله گیاه چای، کاکائو، قهوه، دانه کولا یافت می‌شود. این ماده را به برخی از نوشابه‌های گازدار اضافه می‌کنند تا به نوعی یک محصول کافئین دار تولید شود. مصرف این نوع نوشیدنی‌ها فقط مخصوص بزرگسالان است و بیش از ۸۰% از مردم جهان به خوردن آن‌ها علاقه دارند.

هات چاکلت، شیر کاکائو، قهوه اسپرسو، قهوه عربیکا، قهوه روبوستا، چای سیاه، همگی حاوی مقادیر معینی از کافئین هستند. از میان این همه، قهوه، بیشترین میزان این ماده را در خود دارد. به همین دلیل است که گفته شده قبل از خواب شبانه، هرگز قهوه میل نکنید چون باعث هوشیاری و بی‌خوابی شما خواهد شد.

مقدار مناسب مصرف کافئین چقدر است؟

خوردن کافئین، مزایای خودش را دارد. اگر می‌خواهید شب‌ها کمی بیدار بمانید و کارهای عقب مانده خود را کامل کنید، نوشیدن یک فنجان قهوه کافئین دار به شما کمک می‌کند. اما فراموش نکنید که این ماده نیز باید در حد اعتدال مصرف شود.

مقدار مناسب مصرف کافئین در طول یک روز، برای یک فرد بزرگسال، تا ۴۰۰ میلی‌گرم است. این مقدار برابر با ۴ فنجان قهوه دم کرده خواهد بود. البته ممکن است نوشابه‌های کافئین‌دار، بیش از این مقدار حاوی این ماده باشند.

اگر چه مصرف این ماده در نوشیدنی‌ها می‌تواند برای بزرگسالان مفید باشد اما ایده خوبی برای کودکان نیست. حتی نوجوانان نیز باید از خوردن بیش از حد قهوه‌های کافئین‌دار اجتناب کنند. این ماده برای زنان باردار نیز مضراتی دارد. حد مجاز مصرف مواد حاوی کافئین برای زنان باردار، کمتر از ۲۰۰ میلی گرم در روز است.

مضرات کافئین برای بدن چیست؟

مصرف زیاد این ماده حتی در میان بزرگسالان می‌تواند عوارض جانبی ناخوشایندی ایجاد کند. اگر بیش از ۴ فنجان قهوه کافئین دار در روز می‌نوشید، پس باید منتظر عوارض جانبی قابل توجهی باشید. از مهم‌ترین اثرات مصرف این ماده بر بدن فرد می‌توان به مواردی همچون سردرد، بی‌خوابی، عصبی شدن، تحریک‌پذیری، تکرر ادرار یا ناتوانی در کنترل ادرار، ضربان قلب سریع، لرزش عضلانی، بی‌قراری و مشکلات خواب اشاره کرد.

روش تولید

به طور طبیعی در فرآیندهای زیستی، تولید این ماده از طریق واکنش‌های بیوسنتزی انجام می‌گیرد و گونه‌های مختلفی در این فرآیندها درگیر هستند. در آزمایشگاه، می‌توان این ماده را از ترکیبات اولیه دی متیل اوره و اسید مالونیک تولید کرد.

روش تولید کافئین به صورت تجاری و در مقیاس صنعتی، از روش سنتز فوق نیست؛ بلکه این ماده به عنوان یک محصول جانبی می‌تواند در فرآیند کافئین ‌زدایی حاصل شود. این ماده از دانه‌های قهوه از طریق سه فرآیند مهم استخراج می‌شود: ۱) استخراج با حلال‌های آلی از جمله اتیل استات یا حلال‌های کلردار؛ ۲) استخراج با سیالات فوق بحرانی کربن دی اکسید؛ ۳) استخراج با آب.

caffeine

چه کسانی باید از مصرف کافئین اجتناب یا مصرف آن را محدود کنند؟

مصرف کافئین برای زنان باردار، افراد با فشار خون بالا، بیماران قلبی، افراد با تپش قلب، کودکان و افراد مبتلا به افسردگی شدید، تقریباً ممنوع است. این افراد می‌توانند با مشورت با پزشک خود، مقدار معینی از قهوه های کم کافئین را در طول روز بنوشند. موارد احتیاط مصرف کافئین برای زنان باردار تأکید شده است.

تولیدکنندگان بزرگ کافئین در جهان

برترین تولید کنندگان کافئین در جهان را می توانیم همان کشورهایی عنوان کنیم که در تولید قهوه، بالاترین رتبه را دارند. به این ترتیب، کشورهای برزیل، ویتنام، کلمبیا، اندونزی، اتیوپی، هندوراس، هندوستان، اوگاندا، مکزیک و پرو، تولیدکنندگان برتر این ماده کافئین دار هستند.

ویژگی‌های فیزیکی و شیمیایی

در جدول زیر با ویژگی‌های شیمیایی و فیزیکی این ماده آشنا می‌شوید:

نام ماده کافئین – Caffeine
ساختار مولکولی

فرمول مولکولی C8H10N4O2
جرم مولی ۱۹۴.۱۹ گرم بر مول
شکل ظاهری پودر سفید و جامد – بدون بو
چگالی ۱.۲ گرم بر سانتی متر مکعب
نقطه ذوب ۲۳۷ درجه سانتی گراد
نقطه جوش ۱۷۸ درجه سانتی گراد
حلالیت در آب در دمای ۲۵ درجه سانتی گراد، معادل ۲۲ گرم در میلی لیتر، حل می شود.

آیا مصرف کافئین، فوایدی دارد؟

درست است که نوشیدنی‌های کافئین‌دار می‌توانند مضراتی داشته باشند، اما همیشه هم بد نیستند! در این قسمت درباره برخی از مهم‌ترین فواید کافئین صحبت می‌کنیم.

جالب است بدانید که خوردن میزان معینی از این ماده در طول روز می‌تواند فواید خوبی برای بدن داشته باشد. این ماده را می‌توانید از طریق قهوه‌های متنوع دریافت کنید.

کافئین برای پوست، موجب شادابی و تازگی سلول‌های پوستی می‌شود. همچنین می‌تواند به سلامت و تقویت موها نیز کمک کند. انواع شامپوهایی که حاوی این ماده هستند می‌توانند موهای شما را تقویت نمایند.

این ماده دارای خاصیت آنتی اکسیدانی است و می تواند به افزایش سوخت و ساز بدن، به ویژه در فعالیت های ورزشی کمک کند. نوشیدن قهوه های کافئین دار برای کاهش وزن و لاغری نیز بسیار مناسب هستند. فقط به خاطر داشته باشید که نباید از مقدار مجاز مصرف این ماده در روز، فراتر بروید.

خرید و فروش کافئین صنعتی

فروش کافئین صنعتی به صورت پودر سفید و در بسته بندی های کیسه ای یا ظروف پلاستیکی بزرگ انجام می گیرد. این ماده در صنایع غذایی، داروسازی، آرایشی و بهداشتی بسیار استفاده می شود. شما می توانید از طریق وبسایت شیمیکو، بهترین تأمین کنندگان کافئین را پیدا کرده و برای خرید، مستقیماً با آنها تماس بگیرید.

 

شماره خبر: 3695
1 Star2 Stars3 Stars4 Stars5 Stars (2 امتیاز)
در حال بارگیری ...
0 دیدگاه
658 بازدید

دیدگاه کاربران

دیدگاهی ثبت نشده است!

ارسال دیدگاه